11 стъпки за щастливи отношения | Христина Гудева - психолог
logo

11 стъпки за щастливи отношения

 1. “Запали” любовта!

Обръщай по-голямо внимание на това, което можеш да дадеш на партньора си, а не на това, което можеш да вземеш от него. Истинската любов е безусловна и не иска нищо в замяна, не чака отплата и не прави уговорки “когато ти..., тогава аз ще...”. Да чакаш първо другия да даде любов е все едно музикантът да каже: ”Ще започна да свиря, когато хората станат да танцуват.”

Ние всички сме наблюдавали различен модел на взаимоотношения в родителското си семейство и като възрастни пресъздаваме познатия модел. Рядко се отклоняваме от него, дори тогава, когато си въобразяваме, че го правим, всъщност го преповтаряме. Затова нормално е другия да има поведение, което се различава от нашите представи и очаквания, нали сме израснали в различни семейства.

Покажи на партньора си с личен пример как ти разбираш любовта и имай търпение. Покажи му, че има и друг (твоя) начин и, в един момент, той ще стане и негов начин. Помниш ли: “с какъвто се събереш такъв ставаш”?

 1. Колкото може по-често докосвай партньора си.

Дръжте се за ръце, прегръщайте се, галете се - топлината и нежността на допира ще ви направи истински любящи и любими един към друг и ще укрепи взаимоотношенията ви.

Забелязала ли си, че когато сме сърдити и обидени казваме: “Не ме докосвай!”?

Докосвайки се един друг, всъщност докосваме душите си.
Когато се докосваме изменяме физиологията си - намаляваме нивата на хормоните на стреса, успокояваме нервната си система, подобряваме имунната си система и се наслаждаваме на добро емоционално състояние.

 1. Уважавай личното пространство на партньора си.

Дай му пълната свобода да живее така както иска, а не така както ти предпочиташ и както на теб ти е удобно.

Вариантите са два: или се чувстваш свободен във взаимоотношенията си, желанията ти са чути, потребностите ти задоволени и се наслаждаваш на живота, ден след ден, или имаш усещането, че си заклещен в капан и искаш да се освободиш от него.

“Колкото повече свобода даваме на другия, толкова по-близо е той до нас.”
житейска мъдрост

 1. Заспивайте спокойни в мир и любов.

Ако сте имали конфликт през деня и сте нарушили хармонията помежду си е изключително важно да се помирите преди да заспите. Не си лягате ядосани един на друг, ако искате да имате щастливи взаимоотношения в дългосрочен план. Това съветват партньори, които имат щастлив брак от 50-60 години. Препоръчвам ти го и аз.

 1. Възхищавай се на партньора си.

Съсредоточи се върху положителните му качества и оцени достойнствата му. Забелязвай и се радвай на позитивните аспекти от взаимоотношенията ви. Спри да се фокусираш върху пукнатините и да недоволстваш!

Сигурно си специалист в посочването на недостатъците на другия, но замисли се дали това ти е донесло резултатите, които искаш.

Опитай по нов начин!

Същността на любовта се крие в приемането на любимия човек с всичките му несъвършенства. Започни да се наслаждаваш на това, което в момента имаш. Гарантирам ти, че интимните ти взаимоотношения ще разцъфтят.

 1. Подкрепяй партньора си по пътя към мечтите му.

Обнадеждавай го с твоята вяра в неговите умения и способности. Вдъхвайки му увереност, че ще успее, ще увеличиш многократно силата му за велики постижения. Давайки му кураж, ще участваш по много женски начин в реализирането на неговите цели. Няма начин да не го оцени!

 1. Празнувай всеки успех на партньора си.

Показвай му, че се гордееш с неговите постижения. По този начин доказваш, че значимите за него неща, са значими и за теб. Дори и малкият напредък заслужава твоето внимание и да бъде отпразнуван. Освен, че значително ще заздравиш връзката помежду ви, ще привлечеш и още поводи за радост и празнуване.

 1. Създайте си общи ритуали.

Например, вечер преди заспиване, можете да помечтаете заедно, да споделите постиженията си през изминалия ден, или да почетете книга и след това да обсъдите интересната информация. А сутрин след събуждане, можете да изпиете сутрешното кафе заедно, да се усмихнете един на друг, да се попитате как да направите деня на другия по-хубав, да споделите нещата, за които сте благодарни, да уговорите романтичен обяд заедно.

Свещеното време прекарано заедно с партньора ще подсили любовната ви връзка, ще станете по-близки, по-интимни и открити един към друг.

 1. Прояви жив интерес към света на любимия и присъствай в него.

Общите занимания, които са приятни и за двамата, сближават най-много. Затова споделяйте интересите на партньора си - гледайте филм заедно, излезте да карате колелета, спортувайте заедно, отидете на разходка в гората, пригответе вечерята заедно, разговаряйте на теми, които увличат другия. Можете да измислите и нови общи занимания с които да направите времето с другия пълноценно, а отношенията си още по-здрави.

 1. Винаги бъди искрена с партньора си.

Не се опитвай да бъдеш по-добра и да изглеждаш идеална пред любимия си, криейки неудобни ситуации и грешки. Спри да се страхуваш да покажеш истинската си същност пред него. Дай му шанс да те опознае истински и да избере теб, а не маската, която си слагаш, понякога. Не е ли това, което искаш?!

Да бъдеш който и да е друг, освен себе си, е изморително и пречи на честните и прости отношения. За една стабилна връзка е от изключително значение да споделяш истинските си чувства, вместо да ги криеш.
Просто бъди себе си! Ти си прекрасна такава каквато си!

 1. Бъди весела и жизнерадостна.

Хората, които имат позитивно отношение към живота, даряват щастие и настроение и на другите. Затова всеки се чувства силно привлечен от жизнерадостните хора и търси компанията им. Винаги ти се иска да си до такъв човек! И обратното - постоянното мрънкане, недоволство, критикуване и оплакване от партньора, от хората, от света... пораждат негативни емоции, развалят атмосферата и взаимоотношенията между хората.
Гледай позитивно на живота!

„В истинската любов липсва чувството за притежание. Обичаш и си свободен, и другият човек също е свободен. Ако в любовта няма радост, тя не е истинска любов. Ако двамата в една връзка се измъчват и плачат по цял ден, това не е истинска любов. В любовта трябва да има радост, свобода и разбиране.“ Тик Нят Хан

С много обич в сърцето,

Сподели статията, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.