Притча за фрезиите | Христина Гудева - психолог
logo

Притча за фрезиите

Живял някога един цар, който много обичал всички растения и цветя. Една вечер, когато тъкмо се бил завърнал от дълъг път, решил да се разходи из градината край двореца. Помнел, че бил оставил точни нареждания на градинарите си как да се грижат за всяко растение. Но какво било разочарованието му, когато открил, че дърветата, храстите и цветята, много от които бил засадил със собствените си ръце и за които се бил грижил сам, умирали.

Натъжен, царят ги попитал какво им има. Дъбът му казал, че умира, защото не можел да бъде висок като Бора. Борът агонизирал и се вайкал, задето не можел да ражда грозде като Лозата. Горе на асмата Лозата чезнела от завист, че не можела да цъфти като Розата, а Розата плачела за това, че е лишена от силата на Дъба.

На царя също му се доплакало. Тогава, в най-отдалечения ъгъл на градината, видял множество цветя, разцъфтели във всевъзможни багри, изпълнени с живот и радост.

Царят се приближил и установил, че фрезиите били по-свежи от всякога.

– Как така растете толкова свежи, далеч от водоскока и вероятно забравени от градинарите ми? – попитал той.

– Кой знае! – отговорили цветята. – Ние винаги сме предполагали, че когато ни посади, искаше да сме фрезии. Ако си искал Дъб или Роза, щеше тях да посадиш тук. Тогава решихме, че единственият начин да ти благодарим за живота, който ни даде, е да бъдем възможно най-добрите фрезии... И точно това правим.

Из „Трите въпроса: Кой съм? Накъде отивам? С кого?“ от Хорхе Букай

Колкото повече неприемаме и неодобряваме себе си, толкова повече се откъсваме от истинската си същност, от уникалните качества, умения и способности с които сме надарени. Омаловажавайки силните си страни, доброволно се отказваме от преимуществата, които можем да получим, ако ги развиваме и използваме.

Дали можем предавайки себе си, неоценявайки достойнствата си да постигаме успехи и да бъдем щастливи?

Вземи лист и химикал и отговори на следните въпроси:

  • Приемаш ли се такава каквато си или често се сравняваш с околните?
  • В чия полза са предимствата?
  • Колко често си мислиш, че ако приличаш на някой друг, щеше да си по-обичана, по-щастлива, по-успешна?
  • Искаш ли да се освободиш от всички лъжи по отношение на собствената си стойност?
  • Искаш ли да се научиш да цениш себе си?

Ето как мога да ти помогна >> прочети тук.

С много обич в сърцето,

Сподели притчата, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.