Притча: Къде е скрито щастието? | Христина Гудева - психолог
logo

Притча: Къде е скрито щастието?

Бленувате ли за деня, в който най-накрая ще бъдете щастливи?
Ако е така, уверявам ви, че никога няма да дойде този ден, защото "чакайки" щастието, вие програмирате във вашия ум убеждението: "Настоящето ми не е достатъчно добро, за да съм щастлива. Най-доброто предстои в някой бъдещ момент." А именно нашите убеждения, предопределят нашето поведение, което пък предопределя резултатите, които постигаме.
Да си щастлив е навик да присъстваш в настоящия момент и да можеш да го оцениш.

Искам да ви споделя една притча:

„Преди много, много години, хората притежавали Щастието в изобилие. То било част от живота им, получавали го наготово и на никого не се налагало да се бори за него. Хората толкова свикнали с него, че спрели да го забелязват и да му се радват. Започнали да се оплакват и да недоволстват.

Затова един ден ангелите се събрали и решили да дадат урок на хората. За да усетят липсата на Щастието и да започнат отново да го ценят, ангелите взели решение да го скрият. И то така, че да бъде трудно за намиране.

Останал въпросът: Къде да го скрият?

Един ангел предложил да го сложат на дъното на океана, друг - на най-високия планински връх, трети – сред уханните цветя на някоя поляна, на малка горска пътека... някой предложил да го сложат в хляба... Но никое място не им изглеждало достатъчно трудно за намиране.

Тогава един ангел казал:

- Нека да скрием Щастието вътре в човека! Той много рядко поглежда натам...

Всички се съгласили единодушно. И така, от древни времена до днес, Щастието все още се крие в човека. А той търси ли, търси... Търси го в хиляди неща, бори се за него, понякога не успява да го намери през целия си живот. А то стои там, вътре в душата му. И тихичко чака да бъде открито, за да открие цялата си прелест.

Има и хора, които са се сетили къде да го потърсят. И когато го открили, разбрали, че никога повече не могат да го изгубят. Защото това е единственото истинско и сигурно място на Щастието.“

Наслаждавайте се на всяка минута – всеки ден. Това е малката тайна на щастието.

С много обич в сърцето,

Сподели притчата, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.