Как да победиш страховете си? | Христина Гудева - психолог
logo

Как да победиш страховете си?

Страхът е базисно чувство, което при определени обстоятелства всеки от нас изпитва в една или друга степен. Притесненията, които имаме за физическото, психическото и материалното си благополучие и това на хората, които обичаме, са напълно естествени. Ако някой ви каже, че не се страхува от нищо, то значи лъже сам себе си или вас. Страхът е присъщ на абсолютно всеки, без изключение! Разликата помежду ни не е дали се страхуваме, а дали позволяваме на страха да ни спре да бъдем такива каквито искаме и да постигнем това, което искаме.

„Смелостта не е отсъствие на страх, а победата над него“ е казал Нелсън Мандела.

В лека степен страховете се проявяват като безпокойство или тревога, а когато са силно изразени и ни завладяват в най-острата си форма изпитваме ужас.

Причините за възникването на страховете могат да са най-различни. Например след травмиращо преживяване в детството или дори в предишен живот, или при психична травма, може да са ни предадени и по наследство от нашите родители или да са в резултат на деструктивната им критика.

По своята същност страхът представлява заплаха от загуба на това, с което се отъждествяваме или към, което сме привързани. Отъждествяване е налице, когато се идентифицираме например с тялото или ума си, с професията си, със семейното или общественото си положение, или с която и да е друга роля в живота си. А привързаността е усещане за близост и симпатия към друг човек или към нещо, което ни носи психически или физически комфорт, и лишаването ни от обекта на нашата привързаност буди неприятни емоции като безпокойство, тревога, страх. Обикновено отъждествяването и привързаността са налице едновременно и взаимно се допълват и подсилват, провокирайки различни наши страхове.

Когато страхът е застанал в центъра на емоционалния ни живот и доминира над нас, се чувстваме сковани, обезверени и не успяваме да мислим и да действаме рационално. Той е най-голямата ни спирачка да вървим смело напред, да се развиваме и да постигаме целите си.

Страхът е продукт на собствения ни ум, на собствените ни представи. И следователно справянето със страха е в нашите ръце. За да се освободим от страха не трябва да го потискаме, защото това, което е потиснато рано или късно изплува, а точно обратното - да му дадем правото да съществува, да го анализираме и да го разберем. Успеем ли да го видим в друга светлина, той губи силата си.

Всеки път, когато се скрием от това, което провокира нашия страх, той се засилва, а в съзнанието ни се натрупва негативния опит на провала. Доказано е, че опитваш ли се да избягаш от това, което те плаши, започваш да изпитваш чувство на провал.

Най-ефективният начин, известен на психологията, да преодолеем страха си е да се изправим срещу него, да му се покажем. Срещата със страха е плашеща за повечето хора, но това е начинът да свикнем с него и той да започне да отшумява. Нервната ни система намалява възбудата си при многократно излагане на въздействието на едни и същи стимули. С други думи страхът е проектиран, когато тръгнем към него, да започне да изчезва.

Например, ако ви е страх да говорите пред публика, ще трябва да започнете да го правите, защото с всеки следващ път ще ви се струва все по-малко плашещо да го правите. И така с практиката, в един момент, дори ще усетите, че ви е напълно комфортно и приятно да застанете пред аудитория и да се представите блестящо.

 „Не е толкова страшно, колкото си мислиш. Най-големият ти враг е собственото ти въображение.“ Крисчън Грей

Предлагам ви следната техника, която може да ви помогне да се освободите от много от страховете си:

 1. Признайте, че страхът ви съществува – не го отричайте, не се опитвайте да го игнорирате или да избягате от него, просто му позволете правото да съществува и приемете, че е част от вас. Колкото повече се съпротивляваме на нещо, толкова по-голямо става то. Кажете си: „Да, страх ме е от… Да, страхувам се, че…“;
 2. Открийте къде точно в тялото ви е местонахождението на вашия страх. Затворете очи, вдишайте дълбоко въздух и издишайте бавно 2,3,5 пъти, толкова колкото ви е необходимо, за да се отпуснете напълно и да можете да усетите къде точно се е настанил страхът;
 3. Насочете вниманието си към съответната част, където се намира страхът ви и се свържете с него;
 4. Представете си го като някакво същество, което стои пред вас, погледнете го и му кажете: „Виждам те! Добре си дошъл! Какво важно послание имаш за мен? На какво искаш да ме научиш?“.
  По време на диалога с вашия страх е важно да дишате бавно и плавно и да приемете посланията му, без осъждане и без критика.
  Също така можете да го попитате: „В какво е силата ти? Кога си се появил? Как можеш да ме подкрепиш? Как можеш да ме направиш по-силен/на?“.
  Най-важният въпрос е на какво иска да ви научи този страх. Всичко, което идва в живота ни е нещо през което трябва да преминем, за да израснем, придобивайки нови знания и умения. Трудните ситуации ни провокират да видим ограниченията си, да осъзнаем какво блокира вътрешните ни ресурси, и от какво е дошло време да се освободим, за да проявим нашата сила.
 5. В края на вашия разговор със страха, обърнете внимание какво се е променило по време на тази ваша среща. Вероятно ще установите, че това същество има нов образ, може би се е превърнало в друго същество или пък в предмет, който ще ви дава сила занапред.
 6. Задължително благодарете на страха си, че се е появил и ви е дал безценен урок, който ще промени живота ви.

С всяка малка стъпка, която направите към своя страх, ще забележите, че силата му намалява, а самоуважението и увереността ви, че можете да се справите с него, значително нараства.

Справянето със страховете води след себе си успехи и на други нива. На психологическо ниво – изпитваш чувство на удовлетворение и лична сила. С всяка малка победа над нещата, които ни плашат, ние събираме доказателства за способността си да се справим, да ги преодолеем завинаги. Всеки път печелим все повече мощ над тях и в един момент те загубват силата си напълно.

На поведенческо ниво, заставането лице в лице срещу страха, ни помага да развием увереност в себе си и спокойствие в собствените ни възможности.

Колкото по-устойчиви са нашите страхове, толкова повече енергия е заключена в тях и толкова по-голям е потенциалът им да ни изтласкат напред. Проблемите, които се появяват пред нас и преодоляването им, посредством създаване на нови когнитивни схеми и навици, са трамплинът на личностното ни развитие и постигане на по-щастлив живот.

С много обич в сърцето,

Благодаря ви, че споделяте статията чрез бутончетата отдолу. Нека да достигне до повече хора, за които информацията ще бъде полезна.

Препоръчителни обучения

"Високопродуктивни стъпки към твоя успех"

Електронна книга

Разберете как невидимото се превръща в реалност и кои са стъпките за постигане и на най-смелите ви мечти.

Вземи БЕЗПЛАТНО

Comments are closed.