Имаш недостатъци?! Ето как да се справиш с тях… | Христина Гудева - психолог
logo

Имаш недостатъци?! Ето как да се справиш с тях…

Христина Гудева

Всички ние живеем в свят на дуалностите, изтъкан от противоположности и крайности, които по уникален начин се допълват перфектно: денят сменя нощта, след изгрева идва залезът, след прилив следва отлив, раждането предхожда смъртта, ин и ян, север и юг, плюс и минус... Като човешки същества, ние сме една малка холограма на Вселената и носим в себе си както светлината, така и тъмнината, както доброто, така и лошото, както положителни качества, така и отрицателни.

Един от основните критерии да бъдем психично здрави е способността ни да бъдем цялостни, т.е. да сме в хармония както със светлата, така и с тъмната част от себе си. Отричайки и бягайки с всички сили от негативните си аспекти, всъщност бягаме от самите себе си и по този начин нарушаваме естествения си баланс.

Изключително важно е спокойно и с разбиране да приемаме всички свои несъвършенства. Не го ли направим нашата тъмна страна ще продължи да упражнява негативното си въздействие върху нас, принуждавайки ни да живеем ограничено и посредствено, възпирайки щастието ни. И обратното – приемем ли своите слабости си възвръщаме баланса и автентичността, а с тях и силата да осъществим най-значимите си планове.

Обикновено в живота, когато сме изправени пред ситуации, които ни показват непривлекателните страни в нас, ние сме склонни да ги отричаме, да се ядосваме, да се оправдаваме и да обвиняваме, вместо да ги признаем и приемем. Обаче единственият изход от тази битка е като престанем да я водим, като развеем бялото знаме и прегърнем недостатъците в себе си. Едва след като осъзнаем и приемем отрицателните си страни можем ефективно да се справим с тях. Това е единствения начин да направим живота си хармоничен.

„... един от основните закони на вътрешните енергии – винаги да позволиш на противоположностите да имат равен статус, тогава ще си способен да се измъкнеш от тях. Това е все едно двама човека да се бият и ти да можеш да избягаш. Те са толкова ангажирани със себе си, че ти няма нужда да се безпокоиш, и ще можеш да избягаш.“ Ошо

Как да се справите с недостатъците си?

1. Назовете ги точно и конкретно.
Вземете лист хартия и химикал и още сега запишете върху него всички неща, които не харесвате в себе си. Запишете също и нещата, които ви дразнят в другите, защото това са качества, които вие също имате в себе си, но не си позволявате да ги проявите или не сте готови да ги признаете и приемете (те са вашата сянка, която върви неизменно след вас).

Колкото повече се концентрирате върху недостатъците на другите, толкова по-силно ги отричате в себе си. А колкото по-силно отричате и потискате тези качества в себе си, толкова повече енергия ви отнемат и толкова повече хора с тези качества привличате в живота си.

2. А сега спрете да се критикувате и осъждате и погледнете върху чертите и качествата, които току-що записахте от друга перспектива.
Например ако сте записали като свой недостатък, че се гневите често, вашата друга гледна точка може да е, че вие всъщност сте човек, който е автентичен и умее да изразява емоциите си. Или ако се осъждате, че сте мързеливи, знайте, че вие всъщност сте човек, който умее добре да си почива. По този начин трансформирайте всичките си криворазбрани качества, които записахте и им отнемете силата да ви ограничават и блокират.

Критиката и обвиненията към самия себе си създават негативни усещания и отношение, които отнемат от собствената ви енергия и ви пречат да я посветите в правилната посока. Опитвайте се да виждате хубавото и да забелязвате положителните си черти и качества. Говорете добро за себе си, за другите също, хвалете се колкото можете по-често, правете комплименти, бъдете приветливи и усмихнати, усмихвайте се дори на образа в огледалото, изричайте благи думи. Намирайте светлината в себе си ежедневно и ще усетите как тази положителна енергия се увеличава стократно и ви изпълва. Вие сами изграждате собствения си образ в зависимост какво мислите за себе си, а от там се формира и представата на другите за вас.

3. Приемете се напълно.
В света няма перфектен човек. Всеки е придружен от своята тъмна, сенчеста страна. Швейцарският психолог Карл Густав Юнг я нарича „спаринг партньор“, защото тя е онази част вътре в нас, която разобличава слабите ни места и развива уменията ни. Именно благодарение на нашите несъвършенства ние се движим напред, развиваме се и разкриваме нашето истинско великолепие.

4. Спрете да се сравнявате с другите.
Вие сте уникални, полезни и ценни, благодарение на специфичния набор от качества (и положителни и отрицателни), които притежавате. Света има нужда от вас точно такива каквито сте.

„Земята се върти в своята орбита за теб. Океанът се отдръпва и приижда за теб. Птиците пеят за теб. Слънцето изгрява и залязва за теб. Звездите се появяват за теб. Всяко красиво нещо, което виждаш, всяко чудесно събитие, което преживяваш – всички те са за теб. Погледни наоколо. Нищо не може да съществува без теб. Няма значение кой си мислил, че си, сега знаеш истината за това, кой наистина си... Ти си самото съвършенство на живота.“ – любим откъс от „Тайната“

5. Бъдете смели и признайте слабостите си.
Установила съм, че в момента, в който споделиш притесненията си те веднага изчезват, защото отпада отговорността да покриеш нечии високи критерии за себе си.

Няма да забравя първото обучение, което проведох. Пред мен имаше 12 жени, които бяха инвестирали времето и парите си с надежда да дам позитивен тласък на живота им. Когато усетих погледите им върху себе си, започнах да се притеснявам все повече и повече. Събрах смелост и започнах да говоря за това, което чувствах в него момент - споделих им за страха си да говоря пред аудитория. Точно в този момент притеснението изчезна. А още по-хубавото е, че не се върна и по време на следващите ми обучения.

6. Установете какви ресурси ви носят вашите не толкова привлекателни страни.
Например, ако имате лунички по лицето, които ви смущават, но които сигурна съм другите определят като ваш уникален чар, вероятно ви се налага да полагате специални грижи за вашата кожа и да не я излагате на силно слънце, което пък ще съхрани младежкия вид на кожата ви задълго. Фокусирайте се именно върху ползата, която получавате благодарение на вашите несъвършенства.

7. Помислете за поне 3-ма човека, които са щастливи и преуспели въпреки същите недостатъци като вашите.
Тази стъпка даде много силен тласък към моя блажен живот. Мотивиращо и обнадеждаващо е да откриеш, че хора с много по-тежка съдба от твоята са излези от капана на собствените си ограничения и се радват на благополучие. Щом някой друг е успял, значи е постижимо за всеки, който има силно желание и е целеустремен.

8. Използвайте чувството си за хумор и обръщайте нещата „на игра“, за да преминете леко през предизвикателствата пред които ви изправят вашите недостатъци.

„Цялата Вселена се съдържа в един единствен човек – в теб! Всичко, което виждаш наоколо, включително нещата, които може би не обичаш, и дори хората, които презираш и от които се гнусиш, присъства в една или друга степен в теб. За това не търси Дявола извън себе си. Дяволът не е някаква свръхестествена сила, която те напада отвън. Той е най-обикновен глас вътре в теб. Опознай се докрай, погледни честно и твърдо тъмните и светлите си страни и ще постигнеш върховна форма на съзнанието. Който познава себе си, познава и Бога“ Елиф Шафак

С любов,

Сподели статията, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.