Притча: Защо едни страдат, а други не? | Христина Гудева - психолог
logo

Притча: Защо едни страдат, а други не?

Веднъж един човек попитал мъдреца:

– Защо Господ позволява едни хора да страдат, а други не?

– Господ не е виновен за човешките несгоди – отвърнал мъдрецът. – Всеки сам е отговорен за своето щастие. Който иска да е щастлив, ще бъде.

– Няма логика в това, което казваш. Едва ли има човек, който не иска да е щастлив. И въпреки това срещам повече нещастни хора, отколкото обратното.

– Погледни тази картина – рекъл мъдрецът. – Какво виждаш на нея?

Погледнал човекът картината и казал:

– Виждам зима, виелица, и то каква... Всичко е затрупано със сняг, чак тръпки ме побиват.

– А аз виждам малката къщичка, която свети – казал мъдрецът. – Виждам дима, който излиза от комина. Усещам топлината и уюта, които царят вътре. Дори мога да подуша аромата на прясно изпечения домашен сладкиш.

– Но нищо такова не е изобразено на картината – засмял се човекът, – все едно друга картина описваш. Да, има къща, която свети, но всичко останало...

– Напротив – казал мъдрецът, – говорим за една и съща картина. Тя представлява живота през моите и твоите очи. Ти видя само студа на зимата, а аз топлината на огнището. Истината е, че всеки сам избира с каква картина да изобрази живота си, и ако ти сам не отвориш очите си за хубавото, не очаквай и Господ да го направи вместо теб.

автор: Силвия Жекова

 

Помисли и запиши:

  • Виждаш ли красотата в обикновенните неща?
  • По-често забелязваш и се радваш на хубавите неща, които имаш или недоволстваш заради лошите?
  • Знаеш ли, че с фокуса си на внимание всъщност поканваме неща, които да ни се случат? Затова колкото повече забелязваме хубавите аспекти в ежедневието си, толкова повече неща, които да ни радват ще ни се случат в бъдеще, и обратното – колкото повече поводи да недоволстваме намираме, толкова повече ще привличаме и занапред в живота си.

С много обич в сърцето,

Сподели притчата, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.