Женското и мъжкото начало в нас. Водят ни към щастие или ни саботират? | Христина Гудева - психолог
logo

Женското и мъжкото начало в нас. Водят ни към щастие или ни саботират?

Всички ние, както жените, така и мъжете, притежаваме мъжки и женски аспекти от личността си. Нашата лява половина е нашата женска същност, а нашата дясна половина е нашата мъжка същност. Най-големите предизвикателства в живота ни са свързани именно с разпознаването и развиването на тези две енергии в нас, така че да могат хармонично и съзидателно да си взаимодействат. Само, когато опознаем и приемем и двете си вътрешни части ставаме цели.

На Запад тази идея е въведена от швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Чрез своята концепция за анима и анимус, той обяснява, че мъжете имат женска страна, анима, а жените – мъжка, анимус, и че по-голямата част от нас потискаме тези аспекти, вместо да ги приемем.

Мъжкият аспект от личността си проявяваме чрез действието – способността да мислим, да говорим, да вършим неща, да сме активни. Когато планираме, вземаме решения, управляваме, контролираме, отстояваме себе си – казваме „не“, сме все в мъжката енергия.

Женският ни аспект е най-мъдрата част от нас, нашия интуитивен аз – онези вътрешни подтици, инстинктивни чувства, желания и образи, идващи от едно дълбоко място вътре в нас. Женската енергия се проявява чрез приемането, получаването, откликването, следването, изразяването на чувства и емоции.

Как взаимодействат мъжката и женската енергия в нас?

Женското начало в нас ни предава импулс чрез някакво интуитивно чувство или желание, а мъжкото начало предприема подходящото действие. За да живеем съзидателен и пълноценен живот е необходимо и двете начала в нас да действат заедно и в синхрон.

Спомням си, когато синът ми беше на 2 годинки как изведнъж ме обзе безпокойство (интуитивно усещане, което е проявление на женското начало в мен), изтичах в съседната стая и видях, че съвсем навреме се появявам и веднага хванах детето си точно преди да падне от детското столче (действие, което е проявление на мъжкото начало в мен). Ето така взаимодействат и се допълват женската интуиция и мъжката активност.

Чудили ли сте се защо има красиви, интелигентни и добри жени, но са самотни? Защо други жени, въпреки възрастта си или външния си вид, привличат мъжете и се радват на внимание? Защо в едни семейства любовта се запазва, дори увеличава с годините, а в други угасва почти веднага? Защо на една прекрасна жена, съпругът и изведнъж започва да и изневерява?

Разковничето е в степента на активна женска енергия в жената. Колкото повече е женската енергия в една жена, толкова повече тя привлича вниманието на мъжете, нови възможности и благосъстояние, и най-важното - умее да ги запази. И става въпрос не жената да е енергична и жизнена, препускайки от едно занимание към друго, а да живее чрез женската си енергия, която по своята същност е приемаща, не активна.

Когато жената е повече в мъжката енергия, притъпила своята мекота, чувственост и емоционалност, и иска да прави всичко сама, кара мъжа да се чувства безполезен и  незначителен. Така го лишава от възможността да прояви той своята мъжка природа, а именно да бъде силен, решителен и активен. Мъжката енергия е енергията на борбата и постиженията, а женската на покоя, приемането и насладата.

Ето защо някои жени остават незабелязани, с лекота отблъскват мъжете, взаимоотношенията им с тях са трудни и се провалят. Ако една жена е лишена от женска енергия, мъжете не могат да я видят и да я усетят като жена, защото тя няма какво да им даде, не може да ги допълни. Решението е да активираме женската си енергия и тогава всичко се променя и става различно – и отношението на мъжа, и взаимоотношенията с него и начинът по който се чувстваме.

Много е важно, ние жените, всеки един ден да отделяме време само за себе си, време което да прекарваме в любими занимания. Така се изпълваме с усещането за удоволствие. Само в този случай можем да лекуваме и зареждаме енергийното поле на мъжа по време на близост. Мъжете макар и несъзнателно това търсят в нас. Привлича ги не жената, а начинът по който се чувстват с нея.

За да сме здрави и да можем да се наслаждаваме на живота, в нас жените трябва да преобладава женската енергия, някъде около 75%, но в същото време е важно да бъдем целеустремени, решителни и да успяваме да постигаме поставените си цели, за което ни е необходима и мъжка енергия, но само около 25%, не повече.

Какво е съотношението между мъжката и женската енергия във вас, как да ги балансирате и как да се напълните с женска енергия, можете да научите по време на тренингите „Магнетична жена“ и „Усещане за жена“. Заповядайте!

В романтичните взаимоотношения е много важно да решите в коя енергия искате да бъдете, в мъжката или женската. Ако искате силен мъж, който да ви закриля и да се грижи за вас, трябва да сте във вашата женска енергия – меки, чувствени, покорни и приемащи. А ако искате вие да сте водещата и да управлявате мъжа и взаимоотношенията, тогава знайте, че тежестта и големите отговорности поемате вие и в замяна получавате слаб, нереализиран и безперспективен мъж, но послушен. Както често казвам отговорността за живота ни си е изцяло наша.

С много обич в сърцето,

Благодаря ви, че споделяте статията чрез бутончетата отдолу. Нека да достигне до повече хора, за които информацията ще бъде полезна.

Препоръчителни обучения

"Високопродуктивни стъпки към твоя успех"

Електронна книга

Разберете как невидимото се превръща в реалност и кои са стъпките за постигане и на най-смелите ви мечти.

Вземи БЕЗПЛАТНО

Comments are closed.