Женското и мъжкото начало в нас. Водят ни към щастие или ни саботират? | Христина Гудева - психолог
logo

Женското и мъжкото начало в нас. Водят ни към щастие или ни саботират?

Всички ние, както жените, така и мъжете, притежаваме мъжки и женски аспекти от личността си. Нашата лява половина е нашата женска същност, а нашата дясна половина е нашата мъжка същност. Най-големите предизвикателства в живота ни са свързани именно с разпознаването и развиването на тези две енергии в нас, така че да могат хармонично и съзидателно да си взаимодействат. Само, когато опознаем и приемем и двете си вътрешни части ставаме цели.

На Запад тази идея е въведена от швейцарския психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Чрез своята концепция за анима и анимус, той обяснява, че мъжете имат женска страна, анима, а жените – мъжка, анимус, и че по-голямата част от нас потискаме тези аспекти, вместо да ги приемем.

Мъжкият аспект от личността си проявяваме чрез действието – способността да мислим, да говорим, да вършим неща, да сме активни. Когато планираме, вземаме решения, управляваме, контролираме, отстояваме себе си – казваме „не“, сме все в мъжката енергия.

Женският ни аспект е най-мъдрата част от нас, нашия интуитивен аз – онези вътрешни подтици, инстинктивни чувства, желания и образи, идващи от едно дълбоко място вътре в нас. Женската енергия се проявява чрез приемането, получаването, откликването, следването, изразяването на чувства и емоции.

Как взаимодействат мъжката и женската енергия в нас?

Женското начало в нас ни предава импулс чрез някакво интуитивно чувство или желание, а мъжкото начало предприема подходящото действие. За да живеем съзидателен и пълноценен живот е необходимо и двете начала в нас да действат заедно и в синхрон.

Спомням си, когато синът ми беше на 2 годинки как изведнъж ме обзе безпокойство (интуитивно усещане, което е проявление на женското начало в мен), изтичах в съседната стая и видях, че съвсем навреме се появявам и веднага хванах детето си точно преди да падне от детското столче (действие, което е проявление на мъжкото начало в мен). Ето така взаимодействат и се допълват женската интуиция и мъжката активност.

Чудили ли сте се защо има красиви, интелигентни и добри жени, но са самотни? Защо други жени, въпреки възрастта си или външния си вид, привличат мъжете и се радват на внимание? Защо в едни семейства любовта се запазва, дори увеличава с годините, а в други угасва почти веднага? Защо на една прекрасна жена, съпругът и изведнъж започва да и изневерява?

Разковничето е в степента на активна женска енергия в жената. Колкото повече е женската енергия в една жена, толкова повече тя привлича вниманието на мъжете, нови възможности и благосъстояние, и най-важното - умее да ги запази. И става въпрос не жената да е енергична и жизнена, препускайки от едно занимание към друго, а да живее чрез женската си енергия, която по своята същност е приемаща, не активна.

Когато жената е повече в мъжката енергия, притъпила своята мекота, чувственост и емоционалност, и иска да прави всичко сама, кара мъжа да се чувства безполезен и  незначителен. Така го лишава от възможността да прояви той своята мъжка природа, а именно да бъде силен, решителен и активен. Мъжката енергия е енергията на борбата и постиженията, а женската на покоя, приемането и насладата.

Ето защо някои жени остават незабелязани, с лекота отблъскват мъжете, взаимоотношенията им с тях са трудни и се провалят. Ако една жена е лишена от женска енергия, мъжете не могат да я видят и да я усетят като жена, защото тя няма какво да им даде, не може да ги допълни. Решението е да активираме женската си енергия и тогава всичко се променя и става различно – и отношението на мъжа, и взаимоотношенията с него и начинът по който се чувстваме.

Много е важно, ние жените, всеки един ден да отделяме време само за себе си, време което да прекарваме в любими занимания. Така се изпълваме с усещането за удоволствие. Само в този случай можем да лекуваме и зареждаме енергийното поле на мъжа по време на близост. Мъжете макар и несъзнателно това търсят в нас. Привлича ги не жената, а начинът по който се чувстват с нея.

За да сме здрави и да можем да се наслаждаваме на живота, в нас жените трябва да преобладава женската енергия, някъде около 75%, но в същото време е важно да бъдем целеустремени, решителни и да успяваме да постигаме поставените си цели, за което ни е необходима и мъжка енергия, но само около 25%, не повече.

Какво е съотношението между мъжката и женската енергия във вас, как да ги балансирате и как да се напълните с женска енергия, можете да научите по време на онлайн програмата "Енергията на женствеността - пробуждане на твоята женска природа" и вип тренинга „Усещане за жена“.

В романтичните взаимоотношения е много важно да решите в коя енергия искате да бъдете, в мъжката или женската. Ако искате силен мъж, който да ви закриля и да се грижи за вас, трябва да сте във вашата женска енергия – меки, чувствени, покорни и приемащи. А ако искате вие да сте водещата и да управлявате мъжа и взаимоотношенията, тогава знайте, че тежестта и големите отговорности поемате вие и в замяна получавате слаб, нереализиран и безперспективен мъж, но послушен. Както често казвам отговорността за живота ни си е изцяло наша.

С много обич в сърцето,

Сподели статията, за да бъде полезна за повече хора.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.