Кои са значимите етапи за развитието на женствеността? (част 1) | Христина Гудева - психолог
logo

Кои са значимите етапи за развитието на женствеността? (част 1)

Биологично всички жени имаме еднакви характеристики и безспорно всички ние сме жени, но психологически сме свързани с този факт по много различен начин. Затова и женската ни съдба е толкова различна – изглеждаме и се държим по различен начин, в различна степен сме привлекателни и желани, лекотата с която постигаме желаните неща е различна, изобилието на живота при едни се разгръща с пълна сила, а при други не, някои от нас са изпълнени с усещането за щастие и наслада, а други се борят да оцелеят, напълно забравили за себе си и за това, че са жени. Дори наблюдавайки човешка фигура отдалеко, понякога ни е трудно да различим това мъж ли е или жена, защото както по външен вид (фигура, облекло, прическа), така и по движения на тялото не усещаме присъщата женствена ефирност и грациозност.

Това различие помежду ни започва още в нашите детски години. И ако затворим очи и мислено се върнем назад във времето, към този най-ранен период от живота си, когато сме били малки момиченца, вероятно ще се появят спомени как всички момчетата проявяват симпатия и все тичат след някое определено момиче, почти пренебрегвайки останалите.

Всички сме жени, но състоянието на женственост не е само биология и не присъства в еднаква степен при всяка от нас, нито като малки момиченца, нито като девойки, нито като жени. Женствеността не се проявява от само себе си и както казва Симон дьо Бовоар:

"Жената не се ражда, тя става."

Както психологическите качества на личността, така и женствеността се формира предимно в родителското семейство. Според психологът Римма Ефимкина жената преминава през четири основни женски състояния – малко момиченце, девойка, жена и възрастна жена.  Преминаването на всеки етап е свързано с овладяване на определени способности и характеристики.

Ако едно момиче в ранна възраст не се е радвало на безгрижна игра, не се е чувствало обичано и защитено, не е усетило изобилието на живота, за него ще бъде трудно като девойка да се забавлява и наслаждава, да флиртува свободно, което един ден ще усложни ролята му на съпруга, майка и домакиня, която вместо удоволствие ще бъде бреме. Тези етапи са взаимозависими и се надграждат един друг. И ако жената е получила травма на някой от по-ранните етапи, преминаването на всеки следващ е изпълнено с проблеми и трудности.

Първият важен етап в развитието на женствеността започва от момента на нашето раждане, когато идваме във физическия свят в женско тяло. Това е периодът, по време на който се идентифицираме като момиче, което един ден ще се превърне в жена, учим се да искаме и да получаваме подкрепа и закрила, да бъдем слаби и уязвими и да се доверяваме на света около нас. Впечатленията и опитът, които натрупаме ще повлияят целия ни бъдещ живот.

Ако нашето вътрешно дете бъде лишено от чувството на сигурност и обич на този етап, като възрастни ще попадаме в това болезнено състояние отново и отново, защото неуспехът ще премине в по-нататъшния ни живот.

Да получим от родителите си, и най-вече от баща си, посланието че сме защитени, обичани и желани е решаващо за развитието на нашата женственост. Например, когато бащата много е искал да има момче, но му се е родило момиче, често се случва да не вземе предвид пола на детето и да се държи с дъщеря си все едно е момче - играе футбол с нея, води я на риболов, учи я да пали огън и други все момчешки дейности. Така още от първите си години, тя е лишена от правото си да бъде женствена, отдалечена е от природното женско състояние да бъде глезена, да получава подаръци, цветя и възхищение колко е нежна и красива. Такива момичета, макар и малки усещат, че за да бъдат приети и обичани от татко, трябва да се държат като момче.

Ако и майката от своя страна, подпомага този процес, като учи дъщеря си колко е труден животът, как не можеш да разчиташ на никой друг освен на себе си, колко лоши и безотговорни са мъжете, какви егоисти са, момичето започва да придобива мъжки характеристики. Светът на момичетата става скучен и безинтересен за нея и тя предпочита да дружи с момчетата. Но макар и да е заобиколена и приета от тях, те не са привлечени от нея и не я ухажват. Това утвърждава в нея усещането, че не е достатъчно привлекателна и атрактивна в своята женска роля. И така постепенно се отдалечава все повече от женската си природа и се научава да живее съобразно мъжкия модел – реализира се в социалния живот, устремява се към постижения, преследва резултати, бори се с конкуренцията. Но дори и да бъде успешна такава жена, тя не изпитва радост от живота си, защото с времето се чувства все по-непълноценна като жена, тревожна, изморена от ежедневните си задължения и изгубила смисъла на живота си.

Дълбоко потиснатата в несъзнаваното женственост, води до презрение към всички жени, които са отдадени на грижата за домакинството и семейството, на красотата и удоволствията в живота. За жена откъсната от естественото за нея природно състояние на женственост е трудно да се доверява и неестествено, дори неприемливо, някой друг да се грижи за нея.

Вторият важен етап от развитието на женствеността, започва с началото на първия месечен цикъл, когато вече не сме малки момичета, но все още не сме и жени. През този период нашето физическо и емоционално тяло търпят промяна и преход към ново познание за себе си и света. Появяват се нови усещания в тялото, осъзнаване за собствената красота и индивидуалност, привличане към противоположния пол.

Този период е много деликатен, защото определя в каква степен младата девойка ще се идентифицира като жена. Всичко, негативно което чуе за себе си (критика, неодобрение) и преживее (липса на внимание, изоставяне от първото момче) ще се запише дълбоко в нейното подсъзнание и в бъдеще е много вероятно да има сериозни блокажи по отношение на своята здравословна женска самооценка, сексуалност и взаимоотношения с другия пол. Затова е изключително важно да чува от мъжете в семейството си, особено от  баща си, колко е красива, привлекателна и достойна за хубавите неща.

По време на този етап, когато се изгражда женствения образ на момичето, ролята на майката също е съществена. Именно тя е тази, която трябва да я научи как да бъде привлекателна (как да се грижи за лицето и тялото си, как да изгради женствен стил на обличане, как да има елегантни маниери), как да флиртува и да се чувства уверена в своята вътрешна и външна красота. Ако не го направи, последствията може да са, че с времето дъщеря и ще започне да осъзнава разликата между себе си и по-ярките представителки на нежния пол, ще формира ниска самооценка, ще се чувства незабележима и недостойна да избира за себе си най-доброто от живота.

Също така е изключително важно как майката представя тайните на женската природа, взаимоотношенията с противоположния пол, сексуалността, семейните ценности и брака. Например за много жени дните на менструация са ужасни, въпреки че са проява на тяхната природа и символ на здраве и младост. Правилното отношение към това състояние на тялото ни формира необходимото приемане на нашата женска същност и сексуалност.

Тези първи два етапа от развитието на женствеността изграждат около 80-90% от усещането ни за жена, което влияе върху качеството на целия ни живот. В зависимост от степента ни на свързаност с това естественото за нас състояние на женственост, зависи дали ще живеем в мир със себе и във връзка със своята истинска същност на жена и дали ще успеем да създадем хармонични взаимоотношения и щастливо семейство.

Въпреки значителният принос, който имат детството и юношеството за развитието на всяка жена, липсващите аспекти от женствеността могат да се развият и интегрират и на по-късен етап с помощта на психолог. Така че, мили дами, независимо на каква възраст сте вашият живот е във вашите ръце. Ако искате да изградите вашето женско щастие (мир със себе си, пълноценни отношения, щастливо семейство…) и да се наслаждавате на изобилието, което предлага животът кликнете тук.

С много обич в сърцето,

Благодаря ви, че споделяте статията чрез бутончетата отдолу. Нека да достигне до повече хора, за които информацията ще бъде полезна.

Препоръчителни обучения

"Високопродуктивни стъпки към твоя успех"

Електронна книга

Разберете как невидимото се превръща в реалност и кои са стъпките за постигане и на най-смелите ви мечти.

Вземи БЕЗПЛАТНО

Comments are closed.