Един и същи проблем, отново и отново! Какво да правя? | Христина Гудева - психолог
logo

Един и същи проблем, отново и отново! Какво да правя?

Сблъсквали ли сте се със ситуации, които ви притесняват дълго време и не можете да ги разрешите в продължение на години? Ситуации, които постоянно се повтарят и неизменно присъстват в живота ви, а вие дори не разбирате защо?

Може би постоянно имате проблемни взаимоотношения с роднини, неудовлетворителни връзки с противоположния пол, работите в неприятна атмосфера, а в резултат се чувствате неразбрани, самотни и отхвърлени. Вероятно живеете във вечна липса на пари, търпите серия от премеждия и болести. А може би сте хронично недоволни и изпадате в депресия,  изпитвате страхове и неувереност в себе си, което се отразява пагубно на целия ви живот.

Проявявали ли сте решимост за промяна, след която сменяте партньора, сменяте работата, сменяте дори града в който живеете, въобще правите всичко по силите си, за да избягате от настоящето? Мислите си, вярвате, че променяйки видимото, най-после животът ви ще тръгне в нова посока.

Минава време ... година, две, три, не повече. Човекът до вас е друг, мястото е друго, работата ви е друга, дрехите ви са други, прическата ви дори е нова. Всичко е ново и на пръв поглед различно. Но какво става? Предизвикателствата с които пак ви среща съдбата са отново същите.

Въздишате тежко, осъзнавайки, че сте изправени пред същия проблем, но с някоя и друга година по-напред във времето. Разликата е, че този път сте по-изморени, по-отчаяни и като че ли с по-малко ресурси да се справите и да промените каквото и да е. Всичко е още по-сложно и трудно, нали?

Самосъжалявате се, чувствате се онеправдани, все по-силно започвате да вярвате, че светът е недружелюбен, дори враждебен към вас, че нямате късмет, че щастието е само за другите.

Помните ли?! Планирахте повече никога да не се връщате тук и затова направихте куп промени. Променихте всичко около вас, пропускайки да се вгледате в себе си и да направите първо там нужните промени.

„Защо сте отново в същата ситуация ли?!“

Ще ви кажа. В центъра и на двата ви свята – и стария и привидно новия - стоите вие, не другите. Докато вие сте си същите и обстоятелствата в които неизменно ще се намирате ще са същите. Мислейки си, че проблемът е в другите – в партньора, в шефа, в колегите, в града, в страната, сте изхабили енергията си в грешната посока - извън вас, проявили сте решителност към изгубена кауза – да избягате от самите себе си и сте направили нетрайни промени във вашия „външен“ свят. Опитали сте да избягате без да си научите урока.

Животът ни е наше огледало. Ако не харесваме живота си, трябва да се вгледаме вътре в себе си и там да правим корекциите. Можем да променим осезаемо живота си единствено, когато променим качествено себе си.

Тогава без да правим каквато и да е друга промяна, всичко в живота ни се обновява и преобразява до неузнаваемост. „Външният“ свят веднага отразява нашия нов „вътрешен“ свят. И тогава настъпва трайната промяна. Разбира се, тогава идва ред на нови предизвикателства, носещи ни съвсем различна опитност, но така се развиваме и израстваме.

Каквито и резултати да постигаме, без значение добри или лоши, те са отражение на нашия „вътрешен“ свят. Ако нещата около нас не вървят добре, значи нещо вътре в нас не е наред и точно там трябва да погледнем, за да отстраним проблема.
Но в повечето случаи какво става?!

Представете си, че сте написали писмо на компютъра си, принтирате го, после го прочитате и откривате грешка, поправяте я с коректора и после пак пускате писмото да се принтира и ... възмутени се чудите защо грешката се повтаря. Тогава отново грабвате коректора и още по-прецизно заличавате грешката. Междувременно прочитате всякаква информация по темата - кои са най-ефикасните начини за коригиране. Убедени, че имате необходимите знания пускате пак принтера, но ... отново се повтаря същата грешка.

Реалният проблем няма как да бъде отстранен на "разпечатката", т.е. във физическия свят! Проблемът трябва да се разреши в самата "програма", т.е. във "вътрешия" ви свят. И докато не го разрешите, той ще се повтаря постоянно в живота ви. Ако срещате едни и същи проблеми, едни и същи трудности, значи трябва да научите точно конкретен урок и докато не го усвоите, проблемите няма да отминат. Всяко предизвикателство съществува, за да се учим и да израстваме. Всяка трудност пред нас е награда, тъй като тя е съпроводена от ценен урок.

Бъдете смирени и прощавайте за всичко и на всеки. Така ще предизвикате раздвижване на енергийните пластове, които ще рефлексират положително и ще се проявят под формата на най-съкровените ви мечти. Гарантирам ви!

„Животът ще ви поднесе преживявания, които са най-ползотворни за еволюцията на вашето съзнание. Откъде да знаете, че именно от този опит се нуждаете? Защото това е опитът, който ви  е поднесен.” – Екхарт Толе

В качеството си на човешки същества ние също сме част от Природата и нейните природни закони важат и за нас.

Представете си едно дърво, чиито клони са окичени с плодове. В нашия живот плодовете са резултатите, които постигаме. Какво правят повечето хора?
Оглеждат плодовете и се оплакват, че са твърде малко, че не са достатъчно вкусни, че са още зелени, т.е. фокусират се върху плодовете - резултатите си, вместо върху семената от които са произлезли те и корените, които са се захванали. Ако искате, обаче, да промените плодовете е необходимо да насочите вниманието си върху корените! Няма как да промените плодовете, които висят по дървото, нали? Но можете да промените следващата реколта като подсилите корените на дървото.

Точно това правим по време на обученията, които водя – полагаме грижи за вашия  „вътрешен“ свят, изкореняваме плевелите (ограничаващите убеждения, страховете, травмите, болката ви), прекопаваме почвата (подобряваме емоционалното ви състояние, променяме фокуса ви, нагласата ви) и подсилваме корените (изграждате нови когнитивни схеми, придобивате продуктивни навици) и така променяме утрешната реколта (бъдещето ви).

Как можете сами да се справите с повтарящите се ситуации?

Първо и много, много важно – не бягайте от живота си, а го приемете такъв какъвто е със смирение и благодарност. Останете насаме със себе си и си припомнете и най-малките подробности от трудната ситуация, честно си признайте какво чувствате, изживейте болката си, поплачете, ако ви се плаче. Приемете, че тя е за ваше добро. Приемете, че ви се случва с цел да научите ценен урок и да израстнете. Задайте си правилните въпроси: „Какво трябва да осъзная и да променя в себе си?“. Бъдете готови за отговорите, а когато те дойдат вземете решение да промените каквото трябва и чак тогава си задайте и следващия въпрос: „Как най-лесно и бързо да разреша тази ситуация?“ и действайте.

Бъдете сигурни, че вземете ли си поука, създадете ли нужното качество на характера си, повече няма да се озовете в същата ситуация. Тежестта в душата ви ще изчезне, а на нейно място ще се настанят лекотата, мира и хармонията.

С много обич в сърцето,

Благодаря ви, че споделяте статията чрез бутончетата отдолу. Нека да достигне до повече хора, за които информацията ще бъде полезна.

Препоръчителни обучения

Comments are closed.